Masks of Nyarlathotep – Shanghai

Detta kapitel spelades under en lång spelkväll/natt runt årsskiftet 2017-18. Jag var mycket lockad av miljön; Shanghai på 20-talet – typ Tintins Blå Lotus – och kapitlet har dessutom en mycket bra motståndare i form av Ho Fong (”Under his camouflage of a successful businessman, Ho Fong’s tentacles reach around the globe.”) Men det blev inte så bra som jag hoppats. Jag tror att vi alla var lite stressade (vi visste att vi bara hade en kväll på oss att spela klart). Vi hade eldat på ordentligt i brasan så det var alldeles för varmt, och vi hade som vanligt ätit alldeles för mycket, druckit lite för mycket och vi var dessutom trötta. Kort sagt – vi fick aldrig riktigt flyt i rollspelandet.

Varför Shanghai?

Varför inte? Det var dessutom den enda platsen dit spelarna hade ledtrådar efter att de röjt runt under den australiska öknen. Namnet Ho Fong hade dykt upp i lastlistor de hittat på ett par tidigare platser. I brist på andra spår begav de sig till Shanghai.

Vad hände i Shanghai?

Spelarnas karaktärer letade efter spår efter den ursprungliga Carlyleexpeditionen. De fann så småningom Jack ”Brass” Brady, Roger Carlyles livvakt. Han levde nu i Shanghais undre värld och var involverad i en kommunistisk grupp. Bradys flickvän var bortrövad av Ho Fong – erbjudandet var att om vi hjälpte Brady skulle han hjälpa oss. (Sedan när tackar en grupp 60-plussare med bakgrund som arkeologi och antikhandel någonsin nej till att – istället för den trettioåriga livvakten Brady – klättra in i ett högbevakat kult-komplex?)

De lade en stege från ett angränsande tak och smet över. Det patrullerade vakter i Ho Fongs hutong så de fick med jämna mellanrum söka skydd i skuggor och bakom takåsar. Så småningom kunde de smita in genom ett takfönster. Huset var nedsläckt men Brady hade försett dem med en instruktion vad de skulle leta efter för att hitta hans flickvän. När jag läser det nu så är det ju mycket konstigt att han inte kunde göra jobbet själv, men jag kom på något vis undan med det.

Det är inte OK att säga att barn är äckliga. …Utom när dom, som i det här lilla rosa fallet, sitter ensamma i månskenet och äter insekter. Ho Fongs dotter är galen.

Efter att ha lyckats få ut hans flickvän lovar Brady hjälpa Carlylegruppen i deras nästa steg. Han berättade också huvuddelen av det spelarna inte redan kände till om Carlyleexpeditionens öde.

En ung kinesisk tjej som var aktiv i den kommunistiska grupp Brady hängde med, hjälpte oss en regnig natt att bryta oss in i Ho Fongs lager. Hon rekryterades därefter till gruppen.

Våldsamheter utbröt men vi kom levande därifrån, dessutom med bevis som pekade ut mot en ö trehundra sjömil sydöst om Shanghai, en ö som verkade vara själva hjärtat i det världsomspännande nätverk av kult-arslen som Carlylegruppen nystat upp. En ö som kallades Den grå drakens ö

Avslutande funderingar

Som sagt, detta kapitel blev något av en besvikelse för mig. 1920-talets Shanghai är en av de coolaste miljöer man kan tänka sig, men jag fick aldrig till den känsla och atmosfär jag hoppades på. Om jag skulle spela om äventyret skulle jag ha försett spelarna med en fin, tidstypisk, karta och gamla foton från Shanghai. I 2018-års version får man just en sådan karta, och där finns även några gamla foton från Shanghai samt fina hand-outs. Om ni vill spela kampanjen så är 2018-års version värd sin investering. Det är ett dyrt köp ur ett rollspelsperspektiv, men billigare än två TV-spel, och man kan få flera års spelande ur det.

Liksom i övriga kapitel strök jag delar för att få ett tydligare (och kortare) speltillfälle. I Shanghai strök jag ”The Demon Cabinet of mr Lung”, ett kortare deläventyr som byggts ut till ett 8 sidor långt äventyr i 2018-års version.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s